Ratko Mladić ostaje u pritvoru: Haški sud nije dobio zahtjev za privremeno puštanje na slobodu

Haški tribunal još nije dobio nikakav zahtjev odbrane Ratka Mladića za njegovo privremeno puštanje na slabodu, niti garancije Srbije na osnovu kojih bi on eventualno mogao biti prebačen u tu državu, potvrdio je za Faktor portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski.

 

Nenad Golčevski FOTO: ARHIV

Nenad Golčevski FOTO: ARHIV

– Tek kada stigne zahtjev za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, sudsko vijeće će o njemu moći raspravljati. Zbog toga još ne mogu ništa konkretnije govoriti o tom pitanju – pojasnio je Golčevski.

Prema navodima medija u regionu, Srbija je već dala garancije da će, u slučaju poziva Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše SFRJ, Ratko Mladić biti vraćen u Hag kako bi prisustvovao suđenju. Navodno je razlog za podnošenje zahtjeva za privremeno puštanje na slobodu loše zdravstveno stanje bivšeg glavnog komandanta Vojske RS-a.

Postavlja se pitanje koliko uopće mogu biti kredibilne garancije koje daje Srbija s obzirom na to da se Mladić godinama krio u toj državi, da su pomoć u njegovom skrivanju pružale vojne strukture te države, te da je uhapšen tek u maju 2011. godine.

Osim toga, nakon što je donesena odluka o privremenom puštanju na slobodu, također zbog bolesti, lidera radikala Vojislava Šešelja, Haški sud je na proljeće prošle godine zatražio od Srbije da osigura njegovo prisustvo na izricanju prvostepene presude. Srbija nikada nije ispoštovala ovaj sudski zahtjev, tako da je oslobađajuća presuda izrečena bez Šešeljevog prisustva u sudnici.

– Svaku odluku, pa tako i o zahtjevima za privremeno puštanje na slobodu, sudska vijeća donose na osnovu svih relevantnih činjenica. Zbog toga ne mogu govoriti o nekim generalnim pravilima jer sve zavisi od činjenica kojima sudsko vijeće raspolaže pri donošenju odluka – dodao je Golčevski.

Ratni komandant VRS-a optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u junu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izvor: Faktor

 

Back to top button